Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeged - A jogerős bírósági ítélet ellenére sem fizették ki eddig a mentődolgozók négy éve jogszerűtlenül megszüntetett juttatásait. Ha gyorsan pénzükhöz akarnak jutni, kérjenek inkasszót az OMSZ ellen – ajánlja a szakszervezeti vezető.

Bár két hónapja jogerősen pert nyert a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) szemben, a mentődolgozók máig sem kapták meg a Legfelsőbb Bíróság (LB) által megítélt juttatásaikat.

Mint azt megírtuk, a mentős szakszervezet 2004-ben indított pert, mert az OMSZ egyoldalúan, azonnali hatállyal megszüntette a hűségjutalmat, a balesetmentes közlekedésért és a nyugdíjba vonuláshoz adott jutalmat, a mosatásra, munkaruhára valamint bankszámlavezetéshez adott költségtérítést. Július végén az LB jogerős ítéletében kimondta: jogszerűtlenül járt el az OMSZ, az elmaradt juttatásokat ki kell fizetni a hétezer dolgozónak. Ez becslések szerint 1,6 milliárd forint. Az OMSZ főigazgatója már akkor jelezte: nincs forrása az elmaradt juttatások kifizetésére, a szaktárca segítségére számít. Erre ígéretet is tett a minisztérium, pénzt azonban nem utalt – így a dolgozók máig sem kapták meg a megítélt juttatásokat.

Toma Lajos, a MÖSZ elnöke azt mondta, még egyeztetnek az OMSZ vezetésével a mielőbbi kifizetésekről, de türelmetlenebb munkatársaiknak egyéni eljárást ajánlanak. A jogerős LB-végzéssel a munkaügyi bíróságokhoz fordulhatnak „fizetési meghagyásos nem peres eljárásért", így lehívható a mentőszolgálat számlájáról a jogerősen megítélt összeg. Ungi Sándortól, a MÖSZ Csongrád megyei titkárától megtudtuk: Bács-Kiskun és Békés megyében már volt példa hasonló eljárásra, Csongrádban még nem – de a dolgozók közti elégedetlenség növekszik, így hamarosan ők is a munkaügyi bírósághoz fordulhatnak. Megyénkben közel háromszáz mentősnek hiányoznak az elmaradt juttatások.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.