Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stabil oldalfekvés

Stabil oldalfekvésAz eszméletlen embert stabil oldalfekvésbe kell helyezni, amennyiben lélegzik. Az eszméletlen állapotban lévő beteg mellé térdelünk és a légutakat szabaddá tesszük.

Ennek módja, hogy két ujjunkat tegyük az érintett személy álla alá, a másik kezünket pedig a homlokára helyezzük és a fejét döntsük hátra.

A sérült végtagjait egyenesítsük ki, s a hozzánk közelebb lévő lábát emeljük fel és csúsztassuk a sérült kiegyenesített, azonos oldali karját, tenyérrel fölfelé a teste alá.

A tőlünk távolabb lévő karját a sérültnek tegyük keresztbe a mellkasán, úgy hogy a saját arcát tartsa e kezével. A beteg távolabbi lábát fogjuk meg közvetlenül a térd fölött és ekkor fordítsuk őt oldalra, miközben a térdünkkel akadályozzuk meg hogy a földre átforduljon.

Engedjük óvatosan a sérültet a mellkasára, s a sérült arca a már odahelyezett kézhátra kerüljön. A hozzánk közelebb eső lábat térdben hajtsuk be, úgy hogy a hozzánk közelebb lévő csípőfél magasabban maradjon. Ellenőrizzük szabadok-e a légutak. Vigyázzunk arra, hogy a tőlünk távolabbi kar ne szoruljon be a test alá, hanem szabadon, tenyérrel felfelé feküdjön a sérült háta mögött.

Az egy évesnél fiatalabb csecsemő esetében vegyük a gyermeket a karunkba. Döntsük meg úgy oldalra, hogy a feje lefelé legyen. Így elkerülhetjük a fuldoklást, mert sem a hányadék, sem a nyelve nem kerülhet a légutakba. Az egy évesnél nagyobb gyermek esetében a felnőtteknél alkalmazott eljárást használhatjuk.

Szívroham esetén, ha a beteg eszméletén van, helyezzük e félig ülve, kényelmesen, hogy könnyítsünk a szív terhelésén.. Lényeges, hogy a fej és a váll megfelelően meg tudjon támaszkodni. Esetleg a beteg két térdét is behajlíthatjuk, ha úgy kellemesebb neki. A szoros öltözéken lazítsunk és próbáljuk megnyugtatni. Ezután értesítsük a mentőket. A várakozás alatt ellenőrizzük a légzést és a pulzust és jegyezzük fel a változásokat. Ha az illető szívbeteg és gyógyszert szed, segítsünk bevenni neki. Erős fájdalom esetén aszpirinnel csökkenthetjük a rossz érzést.

szélütés esetén, ha a beteg eszméletén van óvatosan fektessük le. Támasszuk fel a fejét és a vállát, akár egy ruhadarabnak a fej alá helyezésével. A beteg fejét fordítsuk oldalra, s ha csorog a nyála, takarjuk le a száj irányában lévő vállát egy ruhadarabbal. Hívjunk minél előbb mentőt, orvost. Az eszméletlen betegnél lazítsuk meg a ruházatát és figyeljük folyamatosan a légzését és a pulzusát. A beteget ne hagyjuk magára, amíg megérkezik az orvos.

Amennyiben gerinc- vagy nyaksérülésre gyanakszunk, akkor helyezzük el a beteg fejét úgy, hogy az egy vonalban legyen a nyakkal és a gerinccel.

Minden esetben szabály, ha nem lélegzik a beteg azonnal kezdjük meg az újraélesztést. Ha nem érezzük a pulzusát szintén meg kell kezdeni az újraélesztést.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.